La Regidoria de Medi Ambient ha organitzat una nova edició de la programació estival ‘Descobreix els paisatges de Dénia’, quinze rutes pels paratges més significatius de l’entorn natural de Dénia. S’inicien el 20 de juliol i s’estenen fins al 12 d’agost.

Segons ha explicat el regidor de Medi Ambient, Josep Crespo, es tracta de “rutes fàcils, en les quals pot participar qualsevol persona a partir dels 9 anys, que es realitzaran al capvespre i, en ocasions, a la nit”. Com a novetat enguany, Crespo ha destacat la incorporació de dos noves eixides en la programación: una ruta pel parc natural de la Marjal, visitant la Muntanyeta Verda i la Font Salada (27 de juliol, de 19 a 23 hores) i l’excursió que recorrerà el port de Xàbia, Gata i la cara sud-oest del Montgó (29 de juliol, de 18 a 22.15 hores). Esta ruta inclou desplaçaments amb vaixell (8 euros el bitllet fins a Xàbia), a peu i amb tren.

El programa del mes de juliol es completa amb rutes per la Via Verda, parc de les Bassetes i passarel•la de la platja de dunes (20 de juliol, de 20 a 23 hores); el jardí mediterrani de l’Albarda (21 de juliol, de 19 a 22 hores), la costa rocosa de les Rotes amb visita a la xiloteca particular de Manuel Soler (22 de juliol, de 19 a 22 hores); el Mercat de la Terra al riurau de Jesús Pobre amb visita a l’olivera mil•lenària (24 de juliol, de 20.30 a 0.30 hores); la Xara, Benimaquia, Coll de Pous, la Pedrera i arribada a Dénia, inclosa una visita al refugi de cavalls (28 de juliol, de 19 a 22 hores) i arbres monumentals de la Xara i Via Verda amb sopar de pícnic en ruta (31 de juliol, de 19 a 23 hores).

El mes d’agost s’inicia amb l’única ruta del programa que presenta una dificultat mitjana: la visita a la cova de l’Aigua amb volta pel Racó del Bou i el camí de la Colònia en el Montgó (3 d’agost, de 19.30 a 22 hores). El dia 4, de 20.30 a 23 hores, es proposa un recorregut per a veure la regeneració del parc natural 23 mesos després de l’últim va incendiar que va patir i inclou sopar de pícnic en la Torre del Gerro. El dia 5 es repetirà la ruta del port de Xàbia, Gata i volta al Montgó i el 7 la visita al mercat del riurau de Jesús Pobre, amb els mateixos horaris que al juliol.

El 10 d’agost, de 22 a 0.30 hores, es realitzarà un itinerari nocturn per la senda per als vianants del riu Alberca i la Via Verda fins a arribar a l’antiga escola del Palmar. Allí, gràcies a la col•laboració de l’Associació Astronòmica Marina Alta, hi haurà oportunitat de participar en una observació astronòmica amb telescopi. L’11 d’agost es reedita la visita al jardí de l’Albarda i el dia 12, finalitza aquesta programació d’estiu amb una ruta per la costa rocosa de les Rotes amb visita a la xiloteca de Manuel Soler, la qual alberga una gran col•lecció de fustes d’arbres de tot el món.

 Les visites guiades són gratuïtes, exceptuant el preu dels transports i l’entrada al jardí de l’Albarda. Es recomana als participants anar proveïts d’aigua, calçat esportiu o de muntanya i llanterna per a les eixides nocturnes. Es requereix fer una inscripció prèvia en cadascuna de les activitats mitjançant l’enviament d’un correu electrònic a l’adreça [email protected], amb els noms, edats i telèfon de contacte dels interessats.

El programa sencer es pot consultar ací.