Per primera vegada, l’Ajuntament ha commemorat el Dia de l’Orgull Gai amb accions i activitats gratuïtes, per tal de donar visibilitat al col·lectiu i mostrar el recolzament institucional a la llibertat, la tolerància i el respecte cap a la diferència en tots els àmbits socials.

A les 11.30, se celebrava avui la declaració institucional del Dia de la Diversitat Sexual en les porxades de l’ajuntament, edifici en la façana del qual s’ha desplegat la bandera de la diversitat sexual que també llueix en les instal·lacions del poliesportiu municipal.

esportsEl manifest commemoratiu exigia que “es treballe perquè en tots els àmbits de la societat s’eradique tot rastre de discriminació”, i es garantisca “la igualtat per a totes les persones independentment de la seua condició sexual o de la seua identitat de gènere”. El manifest, a més a més, recorda a les víctimes de la matança del 12 de juny passat a Orlando “un delicte d’odi que demostra la necessitat de seguir bregant contra les actituds homòfobes i violentes” així com denuncia “l’assetjament homòfobic i transfòbic que es produeix diàriament en la nostra societat, en l’àmbit domèstic, laboral, institucional i social, destacant el produït en l’àmbit educatiu”.

4363f2Els actes simbòlics i les activitats començaren ahir, quan Dénia s’alçava amb una sorpresa al centre de la ciutat. L’equip de govern va obrir pas a la reivindicació de la diversitat sexual amb els colors de la bandera de l’arc de Sant Martí pintats com un pas de zebra als Quantre Cantos del carrer Campos.

image1(2)La iniciativa “Un pas per la diversitat” és un complement a l’ampli programa d’actes que es van celebrar entre ahir i hui. El primer va ser la inauguració d’una exposició muntada per la Regidoria de Joventut en les instal·lacions de ronda de les Muralles. Aquesta va mostrar imatges sobre la diversitat sexual des de diferents punts de vista, i una selecció de cartells de llibres, còmics infantils i juvenils de pel·lícules de cinema relacionades amb la temàtica. A més a més, es va oferir àmplia informació sobre esdeveniments, trobades, festivals i desfilades LGTB a Espanya, Europa i Amèrica. En el vessant més social, l’exposició va mostrar informació descriptiva sobre la realitat de la diversitat sexual i sobre pàgines web relacionades. També a les mateixes instal·lacions es va oferir la xarrada “Diversitat sexual. Tots i totes som iguals, tots i totes som diferents”, impartida per la psicòloga-sexòloga, Mayte Ahuir i dirigida a tot tipus de públic.

Després, es va celebrar el musical “Solitàries d’estrena” al Centre Social, una obra que conjuga dramatisme i comèdia, navegant pels sentiments de dos personatges davant situacions adverses de la vida.

Per últim, la Regidoria de Cultura ha tancat les activitats dedicades a celebrar i commemorar aquest dia amb la projecció de la pel·lícula “The Imitation Game” en la plaça del Consell. La cinta és un biopic sobre el matemàtic britànic Alan Turing, famós per haver desxifrat els codis secrets nazis, la qual cosa va determinar l’esdevenir de la II Guerra Mundial en favor dels aliats. Lluny de ser admirat com un heroi, Turing va ser acusat i jutjat per la seua condició d’homosexual en 1952.

Segons va destacar Rafa Carrió, regidor de Cultura, “l’educació i la cultura són fonamentals per a combatre prejudicis així com mostrar la realitat de la diversitat sexual”, per la qual cosa la Regidoria ha apostat pel cinema en la programació d’aquest dia.