La Regidoria de Medi Ambient, amb l’ajuda d’una subvenció de l’AVT (Agència Valencia de Turisme) ha habilitat un observatori de cetacis i aus marines al final de les Rotes, amb un panell informatiu exposant les espècies que poden ser apreciades des d’aquest punt. Es tracta del primer observatori d’aquestes característiques de tota la Mediterrània. L’objectiu, segons ha comentat el regidor de Medi Ambient, Josep Crespo, és promoure el nostre entorn natural i els nostres paisatges des d’un “nivell educatiu i de conscienciació a la ciutadania, clau per al desenvolupament i posada en valor de la natura”. Una iniciativa que dóna a conéixer el nostre patrimoni natural i pretén aportar un valor afegit a l’oferta turística “més enllà de la clàssica concepció de sol, platja i gastronomia”, ha afegit l’edil.

DSC03285

En l’emplaçament s’ha habilitat una plaça d’aparcament per a persones amb dificultats de mobilitat, i als panells es poden trobar uns codis QR amb els quals, les persones podran accedir directament a la pàgina web de l’Oceanogràfic i registrar els albiraments omplint una fitxa. A més a més, en aquesta web apareixerà, amb més detall, informació, fotografies i vídeos de les espècies.

DSC03297

La localització de l’observatori respon a què és un dels punt elevat i un dels més importants de la nostra costa, des d’on es poden realitzar albiraments de cetacis que transiten nord a sud, com són el rorqual comú, el catxalot, el cap d’olla negre, o el dofí mular. Tanmateix es poden observar diverses espècies de corbs, gavines i altres aus marines. La situació geogràfica, unida a altres factors fa que Dénia siga un lloc estratègic per al pas de cetacis i aus, pel que aquest punt d’observació és únic i un dels que més dades d’albiraments registra. Segons el Coordinador ambiental marí i de pesca, Toni Martínez, des de principi d’any s’han registrat 33 albiraments de rorqual comú, més de 100 dofins, i altres 38 cites validades.

DSC03288 DSC03283