Els focs artificials van ser els encarregats, com un any més, de posar punt i final a la Festa Major. Una Festa Major que ha estat marcada pel ple de gom a gom de carrers, comerços, activitats, la introducció d’una Entraeta festera de Moros i Cristians i l’amplia participació en els tradicionals esdeveniments. Participació popular i participació també oficial, com va ser la visita del Conseller de Compromís d’Economia Sostenible, Rafa Climent, que va voler gaudir, junt als membres de Compromís i PSPV de Dénia, de les espectaculars Carrosses.  

11693932_870627919640606_4823012574614266411_n
En sentit menys positiu, la festa també ha estat marcada per alguns incidents de poca gravetat a la Plaça de Bous, per l’oposició sorgida dels veïns a on s’ubicava la Discomòbil i per la protesta de grups antitaurins durant el cap de setmana. Incidències que s’han anat resolent.

Amb el canvi de governs al País Valencià, alguns ajuntaments es plantejaren la possibilitat de rescindir les festes relacionades amb els bous. Si bé eixe tipus de festes contemplen un abús de l’animal que a Dénia no esdevé. Motivats per aquests canvis, grups animalistes es van manifestar el dissabte en contra dels Bous a la Mar, i el diumenge van irrompre en la Plaça amb crits i pancartes que finalitzaren en una trifulca sense gravetat entre anti-taurins i pro-taurins.

La regidora de Festes ha volgut incidir en la llibertat de totes les persones d’expressar opinions i punts de vista, sempre que siga pacíficament. Des de Compromís es manté una actitud oberta a establir reunions amb els agents socials que així ho demanden. Si bé Ronda senyala que “aquestes festes compleixen la normativa estrictament, i es pot assegurar que el bou no és maltractat, pel que defenguem els “Bous a la Mar” com a part de la nostra tradició cultural”. I és que es tracta d’una tradició, declarada com d’Interés Turístic Nacional en 1993, i amb un origen que data de principis de segle XX. No obstant això, l’equip de govern està per a escoltar i estudiar les demandes de tota la societat.

Pel que respecta a les queixes dels veïns d’urbanitzacions com Puerto Romano o Dianium, per l’emplaçament de la discomòbil al solar junt al Restaurant Federico, l’edil Eva Ronda i l’alcalde, Vicent Grimalt, van mantenir una reunió amb els representants del veïnat, ratificant la postura de ser un govern disposat a escoltar, un govern per a les persones.  Respecte a l’any que ve, l’equip de govern s’ha compromés a estudiar noves ubicacions per a la discomòbil.

11698649_868989423137789_8456957606307283313_n

A banda dels xicotets problemes que s’han succeït, solucionant-se amb celeritat per la regidoria de festes, el que ha marcat aquestes festes ha sigut la convivència de dos governs en la seua organització i desenvolupament: L’actual, encapçalat per la regidora de Compromís, Eva Ronda, i l’anterior govern del Partit Popular, encapçalat per Paco Arnau.

El balanç, en aquest sentit, ha sigut valorat per la regidora de Festes com molt positiu per a la canalització de les pròximes festes, ja que segons comenta l’edil “la llavor de la comissió de Paco Arnau, i en especial la del propi Arnau, ha sigut molt bona, en el sentit en què ha existit un esforç i una actitud oberta, integradora i de col·laboració constant per assegurar l’èxit de la festa i el gaudir de ciutadans i turistes”, si bé de cara al futur caldrà modificar alguns aspectes.

11659464_869543469749051_3593104909608310459_n

En tot cas, l’actual regidoria de Festes ha tingut una setmana intensa però productiva i acaba amb bon sabor de boca. Amb ganes ja de treballar, treballar de valent i amb més força, per a fer de les festes que venen les millors possibles amb els recursos que es disposen. I plenes de molts més somriures.