El canvi polític ha començat.

pacte-pspv-compromis-denia-4Compromís ha aconseguit més de 80 alcaldies al País Valencià. A Dénia, l’ equip representat per Rafa Carrió, Josep Crespo, Eva Ronda i Marian Tamarit governarà junt amb el PSPV-PSOE per a retornar als deniers i denieres el seu somriure. La primera pedra del canvi ha sigut l’acord polític, ratificat el dissabte amb la presa de possessió i amb el qual ambdós partits han posat de manifest el seu compromís per fer de Dénia una ciutat sostenible, participativa i digna després de 7 anys de balafiament i opacitat amb el Partit Popular.
Durant la primera setmana, Compromís i PSPV-PSOE han dut a terme algunes de les propostes que ja es contemplaven al programa propi i que quedaren explicitades en el document conjunt.

En primer lloc, com a mesura d’emergència social i millora de la qualitat de vida de les persones, s’ha establit un Acord antidesnonaments. Amb l’ objectiu de minimitzar el risc d’exclusió social s’establirà una mediació de l’Ajuntament de Dénia amb les Entitats Bancàries o Judicials, per tal d’ evitar desnonament sense una alternativa digna. Es realitzaran negociacions directes amb els bancs, un Registre Municipal de Sol·licitants de vivenda i es crearà una Taula Mixta de Vivenda Social, coordinada per les regidories de Benestar Social, Vivenda i diverses Plataformes socials. A més, l’Ajuntament de Dénia emetrà una Declaració Institucional al govern autonòmic i central per tal de modificar la legislació en favor de les persones i al seu dret de tenir un habitatge digne.

També durant aquesta setmana, l’equip de govern ha decidit aplicar el caràcter aconfessional de l’Estat consagrat a la Constitució espanyola. Així doncs, els regidors podran assistir a actes religiosos a títol personal, però no en representació de l’Ajuntament.

Així mateix, s’han efectuat primers encontres amb ajuntaments veïns, com és el cas de Xàbia. L’Alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, el Primer Tinent, Rafa Carrió, i Josep Crespo, regidor de Medi Ambient, es van comprometre ferment amb el municipi veí a coordinar la vigilància del Montgó, així com a l’increment de campanyes de conscienciació, sensibilització i plans de protecció i emergència.

Per a finalitzar la setmana, el Consistori ha anunciat, dins de les accions de regeneració democràtica contemplades a l’Acord, la rebaixa del 10% en els sous del primer edil, dels regidors alliberats i del cap de Gabinet. L’alcalde cobrarà un sou de 42.821 euros anuals. La rebaixa suposa, en aquest cas, un estalvi de 4.757 euros respecte al que percebia la darrera alcaldessa popular, Ana Kringe. Els tres edils alliberats, Maria Josep Ripoll (PSPV), Javier Scotto (PSPV) i Josep Crespo (Compromís) tindran un sou de 40.204 euros repartits en 14 pagues.

Dins de les mesures d’estalvi, hi ha hagut una reducció de personal eventual, format ara per cap de Gabinet d’Alcaldia, i 6 secretaris de grup: 1 per cada partit polític de la Corporació municipal.

Aquest anunci està emmarcat dins de l’ ordre del dia del Plenari Extraordinari que es celebrarà el pròxim dilluns 22, a les 19’00 hores de la vesprada, també com novetat i amb l’objectiu de donar la veu al poble en aquests actes. Es donarà també compte del nomenament de membres de la junta de govern local i tinents, delegacions i competències, designació de portaveus, periodicitat de juntes, comissions i dedicacions.

L’objectiu de Compromís és el de governar amb transparència. És el de ser un govern que garantisca els drets i la igualtat. Un govern que rescate persones, no bancs. Un govern que lluite per un finançament just per a valencians i valencianes. Un govern que, en definitiva, estiga al servei única i exclusivament dels ciutadans. Amb l’ acord de governabilitat signat la passada setmana amb els companys de govern estem més a prop de fer-ho realitat.