((Article publicat al Canfali el 16/05/2015))

La Xara i Jesús Pobre afronten les eleccions municipals de Dénia amb diferents reptes i problemàtiques però amb un objectiu comú: que l’autonomia com a pobles, com a entitats locals menors dins del municipi denier, s’amplie i es consolide d’una vegada per totes.

Quan isca publicat este article ja hauré participat en una trobada de veïns a les dos EATIM. En eixe encontre hauré transmés la meua voluntat de fer complir els acords de transferència de gestió de Dénia cap els ajuntaments de la Xara i Jesús Pobre.

La Xara viu moments de desencís amb el consistori denier i raons no li’n falten (ho entenc, sóc nascut a la Molla). L’altre dia ho comentaven veus prestigiades del poble. Mai no s’ha avançat tant a la Xara en autogovern com amb les alcaldies a Dénia de la UPV i del BLOC, embrions polítics de l’actual COMPROMÍS.

Fa anys que la Xara reclama una transferència pressupostària d’acord amb els ingressos que per impostos rep Dénia dels negocis i vivendes xarers. Els governs de PP i les seues marques blanques (CU, GD…) han fet impossible que s’acompliren unes reivindicacions tan justes com necessàries per a la Xara.

Compromís aposta perquè siga SUMA qui pose llum a l’assumpte. Com a organisme de recaptació dels tributs municipals pot informar de les quantitats que li correspondrien a la Xara, d’acord amb els impostos que paga l’EATIM. I després –i el més important– l’Ajuntament de Dénia hauria d’acceptar que eixos diners han d’anar a la Xara. Ni més ni menys, els xarers i xareres mereixen un finançament just i transparent.

Després, és fonamental que l’ajuntament denier no margine les entitats locals menors. Cal que les escolte en aquelles decisions que tenen trascendència en els dos nuclis urbans. Per posar un exemple: Dénia no pot fer programes urbanístics a la Xara i Jesús Pobre sense conèixer i entendre les opinions dels seus veïns, dels seus ajuntaments. Aquí ningú ha d’imposar res, aquí s’ha de raonar molt i arribar a l’enteniment.

Per tot això demanem el vot per a Compromís a Jesús Pobre i la Xara. Amb mi tindreu sempre l’interlocutor vàlid per consensuar i dur a terme les vostres propostes.

RAFA CARRIÓ
CANDIDAT A L’ALCALDIA DE DÉNIA