Compromís per Dénia s’ha volgut fer ressò d’una notícia que ha protagonitzat l’europarlamentari Jordi Sebastià però que afecta tota la societat. I és que tots els mesos ens lamentem de diverses víctimes per violència masclista a qualsevol racó de l’estat. A Dénia, cada mes abans de començar el plenari ordinari es guarda un minut de silenci les dones mortes durante ixe mes. Amb aquesta iniciativa estem d’acord, per suposat, però cal anar més enllà, per això, volem donar a conéixer aquesta iniciativa.

L’eurodiputat per Compromís, Jordi Sebastià, amb altres membres de l’Eurocàmera Ernest Urtasun (ICV-Els Verds) i Monika Vana (Die Grünen-Die Grüne Alternative), han organitzat una conferència en el Parlament Europeu sota el títol “La lluita per la Igualtat i contra la Violència de Gènere: perspectives europees 2015” amb què s’hi pretén crear un grup de treball del qual sorgisquen propostes concretes que es materialitzen en una directiva europea destinada a fomentar la prevenció de la violència masclista.

Sebastià, membre, com també Urtasun i Vana, de la Comissió dels Drets de la Dona i la Igualtat de Gènere del Parlament Europeu, ha convidat a l’acte a diverses representants de col·lectius feministes valencians amb la finalitat que aporten les seues experiències i propostes per tal de modificar les legislacions dels països membres en matèria de prevenció de la violència masclista, en el marc de la política d’aproximació de les institucions europees a la realitat dels i de les professionals que treballen diàriament per la igualtat i l’eradicació de la xacra que suposa la violència sobre les dones.

En aquest sentit, la ponència que defensa Compromís en aquesta jornada de treball es basa en la proposta de canvis legislatius en el marc educatiu com a motor de canvi, de manera que s’avance cap a una igualtat real entre gèneres que impedisca l’aparició d’actituds que degeneren en la violència masclista. S’hi proposa la creació de partides pressupostàries per posar-hi en marxa mesures concretes des de diversos fronts. Per una banda, en Educació Formal amb subvencions directes a associacions implicades en la lluita contra la violència masclista i amb campanyes concretes i uniformes en tots els centres educatius de la UE, que vagen des de l’inici de l’escolarització fins a la finalització de la vida acadèmica de tot l’alumnat de la UE. Per una altra, en Educació no Formal, es destinarà part del pressupost de l’Erasmus+ a projectes per a jóvens en què hi participe qualsevol col·lectiu públic o privat que canalitze experiències i estudis amb la finalitat de visibilitzar la violència masclista com un fenomen ancorat en la societat, així com la seua eradicació.

Així mateix es reclama l’epecificitat de la lluita contra la violència de gènere, es denunciarà la manca de coordinació dels Estats en les legislacions penals i de les accions de recolzament a les víctimes, indispensable per avançar en la protecció dels drets de les dones com a ciutadanes de ple dret.

En aquesta ocasió, i d’acord amb la filosofia d’obrir les institucions al poble i fomentar-ne la participació de la ciutadania en les institucions europees, Sebastià hi ha comptat amb la participació de les següents professionals i col·lectius valencians: Bàrbara Peris, coordinadora de la sectorial Dones amb Compromís; Reis Gallego Perales, membre de la sectorial i presidenta de Triangle Jove; María José Espuch Svoboda, de la Plataforma Feminista d’Alacant (PFA); Lluna Àrias i Cortina, regidora de Compromís a l’Ajuntament de Burjassot i responsable de l’Espai Dona; Immaculada Gimeno Mengual, responsable de l’Àrea de la Dona de la Intersindical Valenciana; Càndida Barroso Chulià, Secretària de la Dona i Polítiques d’Igualtat de CCOO del País Valencià; Daría Terràez Salom, de Pro Igual; i Ana Belén Sánchez Serrano, de l’Associació de Dones Juristes d’Alzira (AJUDA).