(publicat a Canfali Marina Alta el 15-8-2014)
Rafa Carrió
Quasi com qui no vol la cosa ens hem plantat en l’equador d’agost i en ell s’emmarquen a Dénia –des del segle passat– les Festes de Moros i Cristians, tot aprofitant la celebració de Sant Roc. Unes festes totalment consolidades amb setze filades –huit per bàndol– i una nombrosa participació de la població deniera, que any rere any es reuneix al voltant de les cabiles, casals o seus socials.
El turisme d’agost a Dénia no es pot entendre sense el reclam de les batalles, el desembarcament, la música als carrers i les grans desfilades. Els Moros i Cristans són part del programa vacacional per a la gent que ens visita; com també ho és el Festival de Música al Castell, la Cantada d’Havaneres, la Setmana Internacional de Música o tants altres esdeveniments culturals que es produeixen de juliol a setembre.
Modestament crec que els Moros i Cristians són el plat fort d’agost. Moltíssims negocis d’hostaleria i comerç incrementen les seues caixes els dies de festa. Són, en definitiva, un patrimoni cabdal per a competir amb altres poblacions turístiques. Ho comentàvem el mes passat amb les Carrosses de les diferents comissions falleres. En els dos casos parlem de motors de riquesa per al poble i instruments fonamentals per a la cohesió i la implicació de la societat local.
Evidentment que cal que es generen noves propostes perquè el turisme continue sent una font d’ingressos vital per a la nostra ciutat. L’ajuntament ha de treballar amb imaginació i esforç per trobar eixos “ganxos” que ens permeten renovar l’oferta per consolidar Dénia –més encara–com a destinació turística.
He desfilat durant 30 anys pels carrers de Dénia i he reconegut la fascinació dels turistes en vore com es mouen les filades. S’han emocionat en escoltar la música festera i cada estiu s’han contagiat dels nostres somriures, en cada moviment de les espases…
Dénia té un filó econòmic en les seues festes. És just que les reivindiquem, les recolzem i reconeguem el treball de tots, perquè tots eixirem guanyant.