Este cap de setmana ha tingut lloc la vintena edició dels Premis de la Tardor que organitza Bloc-Compromís per Dénia. L’acte de lliurament dels guardons va convocar més de dos-centes persones al saló d’actes de la Casa de Cultura en una vetllada reivindicativa, en contra del tancament de RTVV, i sobretot, molt emotiva, pel record al company Antoni-Lluís Carrió i per l’homenatge a la gent dels dos grups de mariners, els premiats individual i col·lectiu d’aquesta edició. Joan Baldoví, diputat de Compromís al Congrés dels Diputats, va posar la nota política a la nit.
Fora del guió, i per exigències de l’actualitat, l’acte va començar amb el vídeo de l’últim minut d’emissió de Canal 9, que el govern del PP havia tancat feia poc més de 24 hores. Amb els crits de dimissió per al president del Consell de fons, Sebastià Garcia, secretari local de Bloc-Compromís per Dénia va convidar a pujar el denier i extreballador de RTVV, Toni Reig, qui va explicar la importància del mitjà públic i de la pèrdua que el seu tancament representava per a la societat valenciana. La interpretació de “El cant dels ocells” per part de la violoncel·lista Alícia Giner va servir d’emotiu homenatge per a la desaparició de la nostra televisió pública.
Ja dins del guió, l’acte presentat per Juan José Guntinas i Anna Zanón començava amb música en directe, Alícia Giner al violoncel i Vicent Crespo al clarinet. El primer reconeixement va ser per al primer i segon grup de mariners, dels quals Paula Espí i el regidor Josep Crespo en van fer una introducció, pel lligam familiar que els uneix a aquest barri.
La construcció de les cases del grup de mariners va ser promoguda pel Ministeri de la Marina en 1946 i no va ser fins 1949 quan es van donar les primeres claus per a habitar-les. Des de la seua creació, els veïns d’aquest grups de cases van començar a moure’s i a treballar per la cultura i les festes tradicionals. Bon exemple n’és la primera falleta que van plantar en 1951, o la primera carrossa que van fer el 1953. Per a atorgar aquest premi s’ha valorat molt l’element de relació veïnal i la seua vida de barri que han convertit aquest grup de cases en un racó ben emblemàtic de la ciutat. Són nombroses les actuacions teatrals que allí s’han fet per festes de Dénia, les dansaes populars, la celebració de la Mare de Déu del Carme el 16 de juliol, les actuacions de la banda infantil i de la Rondalla Pols i Pua.
Amb aquest premi, Compromís vol reconéixer a aquest grup de mariners ser part activa de la història de Dénia i participar tan activament de les seues festes i tradicions. Van recollir el premi Iolanda Colomer i José Antonio Sepulcre pel primer grup i Paco Ferrándiz i Rosa Cabrera pel segon. Els guardons, com cada any, són uns socarrats obra de Joan Mascarell.
El segon socarrat, el del premi individual Tomàs Miquel Perelló enguany ha estat atorgat a títol pòstum a Antoni-Lluís Carrió. Per a glossar la seua figura, van pujar a l’escenari Nicolàs Vives i Rosa Seser.
Antoni-Lluís Carrió, fundador de la UPV el 1983 a la Marina Alta, va morir el passat mes de juliol. Va ser tinent d’alcalde a Pedreguer entre 1991 i 1995, quan va ser també el primer diputat nacionalista per Alacant. Membre del Consell Nacional del Bloc, sembre va estar molt actiu tant a nivell polític com en l’àmbit cultural. Fou membre fundador de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta, on va treballar molt fins el final de la seua vida.
Joan Carles Carrió va ser l’encarregat d’arreplegar el socarrat acreditatiu del premi individual i de parlar de la seua figura.
Finalment, i per finalitzar l’acte, el diputat de Compromís al Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, va dir unes paraules. Baldoví va agrair al Bloc-Compromís per Dénia l’organització d’un acte com aquest, va criticar molt al Consell per la decisió de tancar RTVV i també va lloar als premiats: “Jo em dedique a la política per gent com la dels barris de mariners, de gent normal, com jo o com els meus iaios. Fa falta gent així, i també com Antoni-Lluís Carrió, que ho donen tot per la seua terra i la seua cultura i viuen la vida amb coherència”.
public2

paulajosep

iolandaweb jcarlescarriowebpresentadorswebrseseriicolasweb

 

sebastia

baldo1

musics1

baldoijosepjcarlescarriopublic1web