La Coalició Compromís, a través del síndic del Grup Parlamentari, Enric Morera, ha presentat un total de 1058 esmenes als pressupostos de la Generalitat Valenciana per a l’exercici 2012. D’aquestes, una gran majoria fan referència als pobles de la comarca de la Marina Alta, per a la qual s’han demanat més de 45 milions d’euros en inversions i infraestructures necessàries per tal de pal·liar les deficiències educatives, culturals, mediambientals i sanitàries dels seus municipis.
Hui s’han presentat a Dénia moltes d’aquestes esmenes. El coordinador del Grup Parlamentari Compromís a les Corts Valencianes, Dimas Montiel, ha explicat que després de comprovar com gran part dels diners públics van destinats a grans projectes, com ara l’aeroport de Castelló o el Circuit de Fórmula 1, Compromís ha comprovat que en molts dels nostres municipis no es compleixen les garanties per a un futur viable. Per aquesta raó, per a aquest exercici, Compromís ha realitzat una campanya d’escoltar la veu dels municipis, per tal de demanar a través d’esmenes, totes aquelles mancances detectades.
Dimas Montiel ha declarat: “volem que la Generalitat Valenciana deixe de retallar en les ajudes a la promoció i ajudes a les empreses, que aposte pel manteniment de les nostres festes i que, sobretot, no retalle en infraestructures mínimes per a una societat de benestar, com ara en educació o sanitat”.
Cal destacar que el nombre d’esmenes presentades per Compromís, 1058, contrasta clarament amb les presentades per les altres formacions: PSOE (745), EU(642) i PP (58).
Pel que fa a les esmenes presentades per a Dénia, el regidor Josep Crespo, ha explicat que aquestes s’han fet per tal de buscar coses que milloren Dénia, sobretot la seua economia. En primer lloc, s’ha demanat la connexió ferroviària entre Dénia i Gandia, exigint que hi haja una partida pressupostària clara i que la seua execució siga imminent.
Quant a infraestructures, a Dénia també s’ha demanat un pas a nivell al Carrer Impressor Botella que milloraria la qualitat dels veïns i la millora del creuament del carrer Diana amb la via de tren per evitar accidents i embussos.
En l’àmbit mediambiental, Compromís ha demanat a la Generalitat un augment en la partida per a potenciar el Parc Natural del Montgó, no tan sols en la prevenció d’incendis sinó també en la senyalització de rutes o en la posada en funcionament de visites guiades. Tot això, amb l’objectiu de potenciar el valor que té aquest parc natural per a Dénia. En aquest sentit, també s’ha demanat l’augment en la partida dedicada a la Reserva Natural del Cap de Sant Antoni.
Per a educació, Dénia demana partides per al sisé col·legi, l’edifici de la UNED i l’Escola d’Idiomes. En definitiva, Crespo ha explicat que totes aquestes esmenes són “per millorar la qualitat de vida de tots els ciutadans i per diversificar la nostra economia”.
L’alcalde de Pedreguer, Sergi Ferrús, ha explicat també les seues esmenes, que són bàsicament les següents: la construcció d’un centre de Salut, la creació del clavegueram per a les quatre urbanitzacions del municipi i la recuperació de les festes populars de Pedreguer.